torstai 3. syyskuuta 2015

Näön vuoksi

Toissapäivänä palatessani kotiin kaupungilta huomasin, ettei aurinkolasien vaihto silmälaseihin onnistukaan. Rillini olivat pudonneet taskustani jossain vaiheessa matkaa. En voinut lähteä etsimään niitä nälkäänsä ja väsymystään itkevän pojan kanssa, joten ainoa toivoni oli laittaa viesti siskolleni, että töistä tullessaan kävelisi kulkemaani reittiä, jos vaikka näkimeni löytyisivät. Siskoni saapui töistä neljä tuntia myöhemmin, mutta ilman silmälasejani. Etsin niitä vielä eilen, mutta hyväksyttävä on, että poissa ovat. Mitä niille sitten on tapahtunut, se ei selvinne koskaan. Joku on ne löytänyt, mutta mitä ihminen voi tehdä jonkun toisen silmälaseilla? Onneksi minulla on kelvolliset varalasit.

Katselin maailmaa niiden läpi kahdeksan-yhdeksän vuotta. Linssit olivat jo kuluneet, joten mitään haukankatsetta ne eivät tarjonneet, mutta ne istuivat mukavasti. Ne olivat luonteva osa minua, jotain mitä hapuilin yöpöydältä heti herättyäni. Nyt minun täytyy etsiä niille seuraaja. Varanäkimet kelpaavat hyvin toistaiseksi, joten hätäillä ei tarvitse.

Uusien silmälasien valinta ei ole pikkujuttu. Ne ovat jatkuvasti näkyvästi esillä. Niiden pitää sopia kasvoille luontevasti. En seuraa trendejä, joten kehykset eivät saa määrittää tyyliä, vaan niiden pitää täydentää jo olemassaolevaa. Tärkeintä on, että tunnen ne omikseni. Muiden mielipiteillä ei ole mainittavasti merkitystä. Kokemukseni mukaan, jos lasit sopivat kantajalleen, eivät läheisetkään välttämättä huomaa, että päässä on eri lasit kuin aiemmin.

Olen joskus harkinnut vaihtoehtoja silmälaseille. Olen kokeillut piilolinssejä, mutta ne ovat liian vaivalloiset ja epämukavat. Harkitsen aina välillä näönkorjausleikkausta, mutta se on kallis - ja olen vähän pelkuri. Ulkonäölliset seikat eivät itseasiassa vaivaa minua. Silmälasit eivät rumenna ketään, jos kehykset on valittu hyvin. Päinvastoin, ne voivat antaa olemukseen tiettyä ryhtiä. Ja kaikkihan ovat kuulleet väitteen, että silmälaseja pitävät näyttäisivät älykkäämmiltä.

Iso valinta edessä. Odotan jo innolla kehysten kokeilua. Siinä voi hassutella ja kokeilla uutta. Ihminen kypsyy ja kehittyy, joten tyyliin voi tulla uusia vivahteita, jotka saattavat näkyä kehysvalinnassakin. Voi olla, että kehykset ovat melkein samanlaiset kuin entiset, ehkä niissä on jotain uutta. En tiedä, mutta millaiset uudet rillini sitten ovatkaan, toivottavasti löytyvät helposti.