keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Lahjavinkkejä ja verkkokauppoja

Laskin eilen oikeasti montako yötä jouluun on. Eilen oli 101, joten tänään on siis sata yötä jouluun. Sen innoittamana ajattelin tehdä blogissani poikkeuksellisen postauksen eli pienen luettelomaisen esittelyn verkkokaupoista, joiden valikoimista saattaisi löytyä hyviä lahjaideoita, tai jopa lahjoja läheisille. Ehkä jotain pientä myös itselle.

Minulla on omat periaatteeni lahjojen antamisen suhteen. Niistä voin kirjoittaa tarkemmin joskus toiste, mutta yksi periaatteistani on, että kenenkään kotia en ala sisustamaan. Joten jos en ole täysin varma asiastani, en osta lahjaksi sisustusesineitä. Kukapa haluaisi antaa läheiselleen lahjaksi pölynkerääjän nurkkiinsa notkumaan tai tilanvaltaajan kaappiinsa. Pyrin myös välttämään vaatteiden ja lahjakorttien antamista, mutta tietenkin poikkeuksiakin joutuu joskus tekemään. Niin kuin joka asiassa.

Museokortti. Tällä pääsee vuoden ajan melkein 200 museoon Suomessa. Sopiva lahja jollekulle kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle. Kannattaa myös käydä museoiden kaupoissa katselemassa löytyisikö niistä hyviä lahjoja. Museot myyvät kaupoissaan tuotteita, joita ei yleensä muualta saa. Katso esimerkiksi Vapriikin kaupan tarjontaa.

Jos lahjansaaja sanoo, ettei tahdo eikä tarvitse mitään, mutta haluaa häntä silti muistaa, voi harrastaa hyväntekeväisyyttä hänen nimissään. Siihen on monia tapoja: Toisenlainen lahja, World vision -lahjakauppa, Toivekauppa. Muitakin vastaavia on, joten jos nämä eivät tunnu sopivilta eettisen lahjan kaupoilta, voi kysyä lisää googlelta. Tietenkin voi yksinkertaisesti myös lahjoittaa suoraan rahaa valitsemaansa hyväntekeväisyyteen.

Mutta jos kuitenkin haluaa antaa jotain konkreettista, mutta kuitenkin jotain, mikä on edes vähän ylenpalttisen kulutushysterian yläpuolella, voi kokeilla kokeilla seuraavia kauppoja: Luontokauppa, Positiivarien puoti, Martan puoti, Punaisen ristin kauppa, Valamon luostarin verkkokauppa. Useilla järjestöillä on nykyään myös verkkokauppa. Kuten muuten myös yliopistoilla. Niitä lienee sen verran monta, etten laita niistä linkkilistaa tähän.

Toki on täysin suotavaa myös tutkailla tarjontaa ihan perinteisten yrittäjien verkkokaupoista. Minulla on muutamia, joiden sivuilla käyn aika ajoin haaveshoppailemassa tai etsimässä ideoita. Jätän nyt kirja- ja vaatekaupat sekä isommat verkkokaupat listaamatta, mutta tässä kolme vähän pienempää verkkokauppaa:

Mandragora:  Kahvi- ja teekauppa. Kivijalkapuoti sijaitsee Rovaniemellä. Olen tilannut täältä, koska en löytänyt haluamaani kotikaupunkini tarjonnasta. Toimitus oli nopea, ja pieni maistiainen tilaukseni ohessa antoi hyvän tunteen puodista.
Stuntman: Täältä saa miesten ja naisten vaatteita, bändipaitoja ja oheistuotteita. Kivijalkapuoti sijaitsee Mikkelissä.
Kimperi: Pääasiassa tekstiilejä lapsille, mutta myös paljon muuta kivaa. Aikuisellekin. Kivijalkapuoti sijaitsee Jyväskylässä.

Tässä on nyt jokunen verkkokauppa, joiden tarjontaa voi tutkia pikkuhiljaa joulun lähestyessä. Kommentteihin saa lisätä linkkejä hyviin verkkokauppoihin - suorastaan pyydän tekemään niin. Tuskinpa olen kuullutkaan kaikista mainioista puodeista, joissa asioida.