perjantai 18. joulukuuta 2015

Ain laulain joulun teen

Minne lie olimmekaan menossa, kun hetkeksi pysähdyimme rupattelemaan naapurimme kanssa. Siinä sään ihmettelyn jälkeen hän kysyi, että olimmeko ajatelleet mennä illalla laulamaan joululauluja. Läheisessä seurakuntakeskuksessa olisi kaikille avoin joululauluilta. Minä torjuin ajatuksen vetoamalla yksivuotiaaseen, joka ei vielä osaisi istua nätisti laulamassa muiden joukossa. Naapuri nyökkäsi ymmärtäväisesti ja jatkoimme matkaamme sinne, minne olimmekaan matkalla.

Kotiin palattuamme mies otti kuitenkin joululauluillan taas puheeksi. Häntä houkutteli lähteä. Ei ole kuulema pitkään aikaan laulanut joululauluja, ja samalla tulisi käytyä jossain kodin ulkopuolella. Myönnyin. Muistan itsekin ajan, jolloin joululaulujen lauleskeleminen oli mukavaa. Sitä paitsi se herättelisi sitä kaipaamaani joulun tuntua.

Kun saavuimme seurakuntakeskukselle huomasimme, että se oli tupaten täysi. Vain parvella oli joitakin vapaita istuimia jäljellä. Ilmeisesti joululauluillat ovat suosittuja täälläpäin. Paikalla oli monenikäisiä ihmisiä. Sylivauvoista harmaahapsisiin vanhuksiin. Perheitä ja yksineläviä. Kaikki tulleet ainakin kuuntelemaan joululauluja. Ja kun ohjelma alkoi, selvisi, että selvästi suurin osa oli tullut laulamaan. Joululaulut todellakin täyttivät salin.

Pääasiassa lauloimme vanhoja tuttuja joululauluja, kuten Joulupuu on rakennettu ja Maa on niin kaunis, mutta siellä oli muutamia sellaisiakin, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Ja ne unohtuivat samantien laulun päätyttyä. Solistina siellä oli varsin komeaääninen baritoni, joka tarjosi myös pari lauluesitystä. Uskoisin useimpien nauttineen joululauluillasta.

Minulta meni paljon ohi. Kiipesin pojan kanssa portaat parvelle useita kertoja. Poika nautti siitä, että sai ihan itse nousta ne. Joten minä seurasin suojelusenkelin lailla portaissa hihkuvaa pientä seikkailijaa ja lauleskelin. Välillä jopa samaa kappaletta kuin muutkin. Kävin mielessäni läpi joululauluja, joista pidän. Laulamaanhan sinne oli menty.

Oli se mukava ilta. Lähdimme sieltä hyväntuulisina kotiin. Nyt, kun mietin asiaa, melkein toivon, että joululauluja kuulisi enemmänkin tällä tavalla. Ostoskeskuksissa soivat joululaulut eivät herätä joulutunnelmaa, vaan pikemminkin pilaa. Siellä joululaulut yhdistyvät joulushoppailukokemukseen. Siihen, kuinka on kuuma olla talvivaatteissa sisätiloissa ja yrittää ihmisjoukossa päästä liikkumaan. Epätoivoon, ettei löydä lahjoja. Pettymykseen ja kiusaantuneisuuteen, jos päätyy ostamaan vain jotain. Ostoskeskuksissa ei tosiaakaan pitäisi soittaa joululauluja, koskaan.