maanantai 17. elokuuta 2015

Elämyksiä teehuoneessa

Viime lauantaina kävin paikassa, mitä voisi kuvailla teeihmisen omaksi palaksi paratiisiä: Teeleidissä, Jyväskylässä. Kyseessä on teehuone (ja teekauppa).

Paikkaa ei voi sanoa kahvilaksi, koska kahvia sieltä ei saa. Mies otti inkivääriolutta, koska oli lämmin päivä, eikä kuuma tee maistunut. (Ohimennen sanottuna, minusta on vähän hassua, että kahvi-ihmiset voivat juoda kahvia helteelläkin, mutteivät teetä.) Inkiväärioluensa juotuaan mies lähti viettämään laatuaikaa pojan kanssa. Minä jäin teehuoneelle nauttimaan teetä ja parin ystävän seurasta.

Suosittelen ehdottomasti Teeleidiä jokaiselle teeihmiselle. Sinne kannattaa poiketa pidemmänkin matkan päästä. Ja aikaa kannattaa varata runsaasti, koska nautinnollinen teehetki vaatii aikaa.

Erityinen hetki alkaa teen valitsemisella. Saa pohtia ajan kanssa, mitä mahtaisi haluta. Valikoima on runsas ja monipuolinen. Useita kymmeniä purkkeja teetä, joista valita se omansa. On osa nautintoa saada lukea purkin kyljestä kuvaus, haistaa teetä ja lopulta löytää se senkertainen nautinto. Päätös voi olla vaikea, mutta sitä helpottaa, kun toteaa tulevansa uudestaan ja voivansa silloin toisella kertaa valita sen toisen hyvän vaihtoehdon. Minun valintani osui lopulta Thai sitruunaan.

Teeleidissä on tarjolla myös pieni valikoima suolaista ja makeaa leipomusta teen kera nautittavaksi. Siinä ei samanlaista valitsemisrituaalia tarvitse tehdä.

Teen valittuaan voi istahtaa pöydän ääreen odottamaan. Rakennus on vanha ja tunnelmallinen, joten ainakin minä uppouduin katselemaan ympärilleni ja haistelemaan vanhoja tarinoita, elettyä elämää, sillä välin kun odottelin teetäni saapuvaksi. En usko, että odotin kauaakaan, olin liian ajatuksissani kiinnittääkseni huomiota sellaiseen epäolennaiseen asiaan kuin aika.

Menen ehdottomasti uudestaan. Menisin samantien, jos olisi mahdollisuus. Olin kaiken kaikkiaan niin tyytyväinen Teeleidissä vierailuun, että voisin täyttää tämän kirjoituksen iloisilla hymiöillä. Palvelu oli hyvää ja ystävällistä, omistaja vaikuttaa todella sydämellistä ihmiseltä. Teeihmisiä taatusti, muu olisi outoa, joten osaa antaa asiakkaan nauttia teehetkestään rauhassa. Ja samaan kannuun saa santsihaudutuksen samaan hintaan, ettei varmasti teehetki jää liian lyhyeksi. On varmasti elämys ottaa siellä teehetki ihan vain itselleen. Ainakin on elämys nauttia siellä teetä ystäviensä kanssa.

Enkä tietenkään jättänyt ostamatta teetä kotiin. Valitsin teetä nimeltä "Jotain hyvää ja piristävää". Ja sitä se olikin. Olisin voinut ostaa aika montaa muutakin, mutta yritän pitää teehyllyni edes suhteellisen järkevän kokoisena. Mutta jahka tilaa vapautuu hyllyssäni, niin tiedän mistä täydennystä haen.