tiistai 26. toukokuuta 2015

Pienet ja alkoholittomat juhlat

Nyt, kun olemme lapsellinen pariskunta, ei tule kuuloonkaan järjestää juhlia, joissa viini virtaisi ja ryyppylaulut raikaisivat. Ei sillä, että meillä aiemminkaan sellaisia oli. Mutta nyt ihan mielelläni keskityn järjestämään juhlia, joissa alkoholi on jätetty kokonaan pois. Ei ehkä pitäisi olla yllättynyt siitä, miten helppoa se oikeastaan on.

Minä pidän pienistä, epämuodollisista kekkereistä, joissa "teema" on suunnilleen englantilainen iltapäivätee. Varsinaista teemaa en jaksa juhliini ottaa, mutta ajatus siitä, että juomme teetä (kahvia, mehua tms.) ja nautimme erilaisia leipomuksia hyvässä seurassa yhdessä keskustellen ja nauraen, miellyttää minua. Se on niin helppoa kuin sen itselleen tekee. Leipomukset voi ostaa valmiina. Juomatarjonnan ei tarvitse olla tylsästi peruskahvia ja tavallista teetä. Nykyään erilaiset teet, kahvit, mehut ja limonadit ovat valikoimiltaan mielikuvituksellisen ilahduttavat. On tavallisempaa ja eksoottisempaa. Niin pystyy tarjoamaan jotain erityistä, josta voi myös syntyä keskustelua. Ennakkoluuloisia vieraita varten kannattaa laittaa tarjolle myös jotain turvallisia vaihtoehtoja.

Itse tuleviin pikku kekkereihini aion leipoa muutaman kakun (ja täydentää tarjoiluani kaupan valikoimalla, olenhan pienen lapsen ei-vielä?-superäiti). Lisäksi tarjoan teetä ja kahvia, kuplivaa kuusenkerkkäjuomaa ja mehua. Lisäksi siivoan kotini edustuskelpoiseksi, mutta rennolla otteella - ei ole tarpeen steriloida sohvaa (toivottavasti). Lopuksi pukeudun rennon viehättävästi, koska en ole tehnyt niin aikoihin, ja annan osan kekkereiden tunnelmasta vieraiden vastuulle. En suostu stressaamaan asioista, joille en voi mitään.

En ole kutsunut monia, vain muutamia ystäväperheitä, joiden kanssa tiedän keskustelun kulkevan. Ei tarvitse pelätä kyräilijöitä ja arvostelijoita, paikalla on vain mukavaa ja hyväntahtoista porukkaa. Olen niin iloinen, ettei minulla ole velvollisuutta kutsua ketään. Siinä epämuodolliset pikkukekkerit ovat valovuosia edellä muodollisia sukujuhlia (häitä, hautajaisia jne.). Minullakin on tuttavia, jotka toisivat omat juomansa, vaikka kiellettäisiin. He eivät osaa erottaa juhlimista ryyppäämisestä.

Kutsutuissa ei ole tällä kertaa ketään, joka alkoholia kaipaisi. Juhlien tarkoitus on juhlistaa ja nauttia hetkestä ja elämästä, ei humaltua. Tosin vaikka tarjolla olisi shamppanjaa ja muuta alkoholipitoista, ei silti juhlissa olisi tarkoitus kännätä ja ryypätä. Toivon, että tällä kertaa maltan rentoutua ja seurustella enemmän vieraiden kanssa. Viimeksihän sitä tuli vain mietittyä tarjoilun riittävyyttä ja muita emännöinnin logistisia ongelmia.